Eenvoud & Minimalisme deel 1

Wat hebben we eigenlijk allemaal nodig in ons leven? We zoeken dagelijks naar iets dat ons voldoening geeft, maar onderweg worden we door van alles afgeleid waardoor we vrij onbewust onze dagen beleven. We hebben dromen en wensen, maar we komen er niet aan toe om ze te verwezenlijken. Of althans we stellen het ‘even’ uit. We worden in de huidige samenleving overmatig gestimuleerd door e-mails, sms, digitale berichten, telefoontjes, internet, gedachtes, tv, reclame, nieuws, mensen en al het andere wat ik hier vergeet te noemen. Als dat de voldoening geeft die je zoekt, prima, ga dan zo door. Als je diep van binnen eigenlijk je dromen wilt verwezenlijken dan leidt dit alles je af, het vertroebelt je focus. Wat kun je daar dan tegen doen?

Je kunt starten met jezelf een aantal vragen te stellen.
Hoe graag wil ik deze droom of wens verwezenlijken?
Als ik op mijn sterfbed lig, zal ik dan spijt hebben als ik ‘dit’ niet heb gedaan?
Hoe kijkt mijn jongere ik, het kind, naar wie ik nu ben?
Of hoe wil ik herinnerd worden?

Als deze vragen je een brandend gevoel geven om daadwerkelijk iets te veranderen in je leven dan heb je al een stap dichterbij je dromen gezet. Houd deze intentie vast en ga bij jezelf te rade over welke stappen je denkt te nemen om dit te bereiken. Met andere woorden, waar ligt de focus en wat zijn de prioriteiten.

Denk daarin ook in mogelijke nieuwe gewoontes en in gewoonte veranderingen die helpen je afleidingen te verminderen. Want onze omgeving is eigenlijk al vaak te vol.

Heb je alle spullen die je bezit wel nodig?
Moet je echt elke minuut van de dag bereikbaar zijn?
Zijn al die gedachtes die in je hoofd rondspoken wel belangrijk?
Zijn de mensen in je omgeving energie boosters of energie vampiers?

Met spullen, gedachtes, mensen en tijd is er een gedeelde valkuil die heet ‘bezit’. Als je niet uitkijkt ben je straks het bezit van de spullen om je heen, de gedachtes in je hoofd, de mensen in je omgeving of je eigen agenda.

Het idee van minimaliseren is zeker niet nieuw, het is iets dat altijd een plaatsje zal hebben in elke tijdgeest. Het gaat erom dat we ons leven weten in te richten tot wat voor ons de essentie is. Die essentie zul je voor jezelf moeten zoeken (ik gaf al enige suggesties in dit artikel over doel en passie).

In onze maatschappij kennen we een overdreven consumentisme die ons in deze zoektocht ernstig verstoort. Daarnaast worden we geleefd door ons werk en sociale leven. Onze agenda’s zijn overvol en daardoor is er weinig ruimte voor spontaniteit. Er wordt veel van ons verwacht als partner, kind, ouder, werknemer, werkgever en algemeen als mens. We voelen die druk op onze schouders. We zijn een steeds minder simpel leven gaan leiden. Geen wonder dat daardoor steeds meer mensen met een burn-out te maken hebben.

Daarom is het zo belangrijk om te kijken welke onderdelen in ons leven te versimpelen zijn. Begin met hele kleine stapjes en bouw de afleiding in je leven geleidelijk af.
Hoe doe je dit dan als je niet alleen woont, maar bijvoorbeeld onderdeel bent van een gezin? Simpel, door het goede voorbeeld te geven. Gewoon doen en niks verwachten van de ander. Praat erover, leg uit waarom je het doet en word een levend voorbeeld. Begin dus nu.

Wat wordt jouw eerste stap in dit minimalisatie proces?

 • Weg doen van overbodige spullen en terug brengen tot bijvoorbeeld 200 items, 100 items, 50 items of zelfs tot minder dan 10 items net zoals Gandhi.
 • Het afmelden van nieuwsbrieven. Lege email inbox.
 • Het uitzetten van je telefoon op door jezelf bepaalde tijdstippen.
 • Bewust zijn van je opkomende gedachtes, ze bekijken, maar niet oordelen. En je aandacht weer terugbrengen naar je prioriteiten.
 • Het creëren van een zo leeg mogelijke werkplek, waar zonder afleiding gewerkt kan worden.
 • Delen of ruilen van spullen in plaats van nieuw kopen.
 • Stimuleren van de circulaire economie. Minder deelnemen aan de huidige weggooimaatschappij.
 • Minder … TV kijken … Social Media checken … nieuws lezen … etc.
 • Meer tijd inplannen voor de benodigde stappen die helpen je dromen te verwezenlijken.
 • Andere inspiratie? Laat het me weten, dan voeg ik het toe aan deze kleine onvolledige lijst.

Blijf op de hoogte:

Schrijf je in en lees als eerste het laatste nieuws over mijn boek of één van de nieuwe artikelen. Dankjewel!
JKoning Geschreven door:

Een reactie

 1. Sandra
  12/02/2016

  Prachtig verwoord en zo waar! Ga gelijk mijn tel uitzetten. Thanks!

Reacties zijn gesloten.