Hoe kom je erachter wat jouw doel en of passie is in het leven?

(Read it in English here)

Waar draait jouw leven eigenlijk om? Ik vind dit een geweldige vraag die ik zelf moeilijk vind om te beantwoorden. In deze blogpost wil ik proberen om jou enkele van mijn interpretaties te geven en hoe ik nu, in mijn persoonlijke leven, hiervan probeer te leren.

Om er achter te komen wat je doel en passie is in het leven, zou het helpen als er één weg zou zijn om dat uit te zoeken. Maar er is eigenlijk geen Weg. Niemand weet de Weg. Er zijn eindeloos veel mogelijke paden te nemen. Als je open staat voor de Zelf, dan zul je beter leren begrijpen welk pad te kiezen in het moment. Een paar suggesties die mogelijk helpen tijdens deze reis, zijn als volgt:

  • Probeer gewoon iets, evalueer hoe het voelt of hoe je erover denkt, verander of verbeter de richting die je opgaat en herhaal deze cyclus.
  • Je kunt ook kijken naar de sterren, laat een horoscoop opmaken (Chinees, Westers, Maya’s etc.), vind je Human Design blauwdruk en overeenkomstige Gene Keys, of haal het uit één of ander geschreven boek. Misschien vind je het daar, misschien ook niet.
  • Ga de natuur in, ga zitten op een bergtop, naast een kabbelend beekje of ergens in het bos en dan mediteren tot je jouw levens doel kunt inbeelden.

Maar het belangrijkste punt dat ik steeds tegen kom als ik lees is dat je het binnenin jezelf moet vinden. Luister naar je innerlijke sturingssysteem. Het geeft je kleine hints om te zorgen dat je jouw gouden pad vindt of helpt om op het juiste spoor te blijven. Misschien moet je het eerst weer activeren, aangezien we in een maatschappij leven die het meeste van ons zelfstandig denken en onze eigen gevoelens probeert weg te halen en deze op te vullen met advertenties en meningen die niet van jou zijn. De maatschappij probeert je te doen voelen alsof je materiële of sociale zaken te kort komt. Dus, is het jouw leven of wordt je geleefd door de samenleving?

Het is een belangrijke vraag, want elk jaar dat we ouder worden, lijkt de tijd sneller te gaan. We komen elke dag steeds dichter bij het einde van deze menselijke ervaring. Hoe zal je terug kijken op je eigen leven? Wie ben je geworden? Wat heb je gedaan?

Als je zoekt naar ‘gelukkig zijn’ dan heeft Arthur Schopenhauer een wijze quote voor je.

“Het is moeilijk om geluk te vinden binnen in jezelf, maar het is onmogelijk om het ergens anders te vinden.”

Dit betekent dat je helemaal niks nodig hebt om gelukkig te zijn, anders dan alleen je huidige aanwezige Zelf. Misschien leiden alle andere materiële zaken je zelfs af van het vinden van geluk binnen in jezelf. Het terug nemen van je verantwoordelijkheid en controle over je eigen leven lijkt dan opeens een heel goed idee. Ik zal nooit zeggen dat het gemakkelijk is, laat dat duidelijk zijn. Het is voor mij ook een enorme worsteling om uit te zoeken waar ik mijn focus en prioriteiten moet neerleggen. Want, wat is eigenlijk mijn echte doel en passie in het leven?

De drie kleine suggesties bovenaan kunnen erg bruikbaar zijn om jezelf weer te synchroniseren met je innerlijke sturingssysteem. Ik gebruik momenteel bijvoorbeeld de eerste suggestie. In mijn leven was skiën en snowboarden, in de bergen zijn vol met sneeuw, één van mijn grootste passies. Maar ergens dacht ik dat gevoel kwijt geraakt te zijn. Een kans bood zich aan om een heel seizoen in Oostenrijk te verblijven en te werken als ski-instructeur. Deze kans heb ik gepakt, na lange twijfeling, en nu kan ik de afgelopen 7 weken evalueren. Hoe voelt het tot nu toe? Heb ik dat speciale gevoel weer terug gekregen?

Ik ben er in ieder geval achter gekomen dat het hebben van te weinig tijd om te schrijven, lezen en studeren mij enigszins frustreert. Mijn innerlijke sturingssysteem vertelt mij dat mijn huidige doel in het leven ligt bij de dingen waarmee ik mij de afgelopen jaren heb bezig gehouden. Het “reconnecten met het universum”, holistische gezondheid, de wereld, filosofie, schrijven van mijn boek en meer.

Ik leer veel van de huidige ervaringen. Ik zal vaardigheden leren en ontwikkelen die ik kan gebruiken tijdens de rest van mijn leven. Maar ik moet oppassen dat ik niet teveel afdrijf van waar mijn innerlijke sturingssysteem naar wijst. Op de paar dagen waar ik de mogelijkheid had om tot en over mijn limiet te skiën werd dat speciale gevoel weer wakker. Al zijn deze momenten zeldzaam, ik hoop dat er nog vele volgen. (De foto, gemaakt door Tomas Koning, bovenaan is van afgelopen week. Een heerlijke dump sneeuw gaf de unieke kans om tijdens een lerarentraining, met een uitstekende gids, het off-piste bereik te bestuderen. Als je goed kijkt zie je mij naar beneden skiën.)

Dus hoe kan je meten, voelen of weten dat je op het juiste spoor bent? Ik denk echt dat, als je iets doet wat in lijn is met je innerlijke sturingssysteem, je er energie van krijgt. Je zal dan vrede, acceptatie, geluk en innerlijke harmonie voelen. Het kan tijdelijk zijn, maar dat is wat het leven is. Het is. Het zijn momenten. Het is nu…en nu…en nu…Hoor je de echo?

Het helpt ook als je echt probeert om jezelf en anderen te leren begrijpen. Toen ik onderzoek deed in januari 2015 voor mijn hoofdstuk over jezelf leren kennen, kwam ik op het spoor van het “Human Design System”. In eerste instantie dacht ik dat het iets onzinnigs was. Maar als je het niet onderzoekt, uitprobeert of er mee experimenteert, zul je het nooit weten. En ik leef volgens het volgende motto:

“Absorb what is useful. Discard what is not. Add what is uniquely your own.” – Bruce Lee

(Vrij vertaald: Neem op wat bruikbaar is, laat weg wat het niet is. Voeg toe wat uniek je eigen is.)

Het Human Design Systeem was eigenlijk zo interessant dat ik er zeer diep in dook. Ik vond veel coole en gave manieren om jezelf en anderen te leren kennen, maar ik kwam ook achter de wat negatievere aspecten van hoe het systeem zich heeft geëvolueerd. Daarom ga ik ook werken aan een uitgebreide blogpost over het Human Design Systeem en de Gene Keys. Een soort “Start hier gids” is wat ik wil bereiken. Om anderen te helpen, want het heeft mij zeker geholpen dichter te komen tot het vinden van mijn doel en passie in het leven.

De derde optie die ik bovenaan heb vermeld is altijd behulpzaam. Vind een plaats waar je het leven kunt beschouwen. Ga heel diep in je eigen wezen. Plan voor elke dag wat “alleen-tijd” in. Ga echt bezig met jezelf, zonder enige afleiding dan je eigen geest.

Zullen deze suggesties je helpen? Ik weet het niet. Je zult het zelf moeten proberen, experimenteer ermee. Probeer weer te synchroniseren met je innerlijke sturingssysteem. En natuurlijk, laat mij weten hoe het voor jou werkt. Wat is je huidige pad?

Deze post wil ik graag afsluiten door mijn eigen worsteling te delen die ik heb met schrijven (en alle andere delen in mijn leven). Door het zijn van een perfectionist die weet dat hij nooit de perfectie kan bereiken die hij denkt te zoeken, stel ik veel dingen uit. Om dit te overwinnen wil ik vaker publiceren wat ik schrijf. Hopelijk kun jij, maar vooral ik zelf, mij vergeven en mijn fouten accepteren. We maken allemaal fouten. Hoe meer ik doe, des te meer ervaring bouw ik op, des te meer ik leer. Dat is het leven. Gewoon doen, ervaren, evalueren, leren en herhalen.

Een hele mooie dag gewenst!

Blijf op de hoogte:

Schrijf je in en lees als eerste het laatste nieuws over mijn boek of één van de nieuwe artikelen. Dankjewel!
JKoning Geschreven door:

Een reactie

Reacties zijn gesloten.