De absolute waarheid bestaat niet

Onlangs vroeg ik op Facebook of er interesse is als ik weer start met het delen van documentaires en artikelen, die te maken hebben met onze menselijke gezondheid en die van onze planeet. Ik was namelijk een beetje afgehaakt van Facebook en het daar delen van informatie. De reden? Tegenwoordig krijgen we enorm veel informatie naar onze hoofden geslingerd dat het geen zin heeft om de Facebook timelines van iedereen te bevuilen, vooral niet als niemand erop zit te wachten. Gelukkig kreeg ik positieve feedback, genoeg om te zeggen, prima ik ga mijn best doen een gedoseerde lading aan artikelen en documentaires te delen.

Aan wat voor soort onderwerpen moet ik dan denken? Goede vraag, mijn interesses liggen momenteel vooral bij de onderwerpen: voeding, beweging, mentaal welzijn, vervuiling, geopolitiek, zen, filosofie, gewoonte veranderingen… a fijn je begrijpt het wel.

Dit alles is leuk en aardig, maar als ik ga delen over deze onderwerpen zonder een gebruiksaanwijzing dan zijn de rapen gaar. Onrust, revolutie, geweld, angst en chaos zullen volgen. Allen veroorzaakt door een verkeerde interpretatie van de gegeven informatie. Ja dat klopt, ik heb mijn invloed op de wereld erg hoog zitten. Geintje, ik lijk soms niet eens door te dringen tot mijn eigen spiegelbeeld, maar dat terzijde.

Hier is mijn (onvolledige) gebruiksaanwijzing in een notendop:

1. De absolute waarheid bestaat niet
Alles is een perspectief. Samen en als individuen hebben we verschillende interpretaties van de informatie die ons gegeven wordt. De informatie kan incompleet zijn, van te weinig hoeken belicht of gewoonweg verduisterd zijn. Aannames worden gemakkelijk gemaakt en deze zijn verraderlijk. “Assumption is the mother of all f*ckups.”

Het is dus belangrijk te beseffen dat het geen jij als waarheid aanneemt ook jouw waarheid is en niet per se die van een ander. Dus sta open voor de perspectieven (waarheden) van de ander en wellicht brengt dat jullie dichter bij een grotere waarheid. Want ik vind het wel belangrijk dat we ons best blijven doen die absolute waarheid te benaderen.

2. Iedereen is hypocriet
Punt uit. Een uitgebreide toelichting zal ik geven in een andere blog, maar zeker ook in mijn aankomend boek (waar ik druk mee bezig ben). We blijven nu even bij de waarheid, maar daarin speelt ook hypocrisie een rol. Besef, wees je bewust, dat iedereen hypocriet is en je zult gemakkelijker begrip op kunnen brengen voor elkaar en jezelf. Zo zul je zien dat de waarheid vaak vrij relatief is en ons benadert wanneer we dat willen.

3. Zoek de overeenkomsten
Je hoeft het niet volledig eens te zijn met een artikel, documentaire, groepering, een persoon of iets anders, om iets te kunnen waarderen. Zoek de overeenkomsten en benadruk die om vervolgens te luisteren naar elkaars verschillen en die te accepteren als de ander zijn waarheid. Deze verschillen zijn vervolgens bespreekbaar en onderhevig aan verandering.

4. Blijf sceptisch en kritisch, maar sta open om te leren van iedereen.
Door scherp te blijven kijken naar de informatie die je tot je neemt, kun je spelen met deze ideeën, theorieën of waarheden, maar ze toch laten liggen als je het er niet mee eens bent.

“It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it.” – Aristotle

Als ik iets deel betekent dat niet, dat ik het er volledig mee eens ben. Het zijn perspectieven die helpen bij je eigen zoektocht naar de waarheid, het leven en het universum. Niks is heilig, alles heeft zo zijn nut. Soms het nut dat je nu weet dat het niet nuttig is.

Het creëren van meer bewustzijn is wat ik probeer te bewerkstelligen, bij mezelf en bij jullie, maar dat kun je echt alleen zelf doen. Wat ik wel kan doen om jullie bewustzijn te vergroten is het geven van informatie, zaadjes planten en het triggeren van je interesse. Verder is het aan jou er iets mee te doen of niet. Hetzelfde geldt voor mij, ik lees, zie en hoor van alles, maar alleen ik zelf kan er voor kiezen of ik er voor open sta en er iets mee wil doen of niet.

Om het even samen te vatten, geloof niet alles wat je leest, ziet, hoort, voelt, proeft of denkt. De absolute waarheid bestaat niet, deze is een perspectief. Alles wat ik deel dien je dus met eigen interpretatie te beoordelen, welke dus kan verschillen van die van mij. Haal eruit wat je bruikbaar vindt en laat de rest weg. Of zoals Bruce Lee het zei:

“Absorb what is useful, Discard what is not, Add what is uniquely your own” – Bruce Lee

Nu we dat duidelijk hebben gemaakt zal ik de komende tijd besteden aan meer blogs en het delen van artikelen en documentaires. Waar ga ik dat doen? Op Twitter en straks dus ook weer op Facebook. Daarnaast denk ik erover na om een wekelijkse (of maandelijkse) samenvatting van de beste artikelen en video’s te publiceren hier op mijn website. Al gaat mijn meeste energie en tijd voorlopig wel naar mijn boek. Jullie lezen nog van mij!

Blijf op de hoogte:

Schrijf je in en lees als eerste het laatste nieuws over mijn boek of één van de nieuwe artikelen. Dankjewel!
JKoning Geschreven door:

4 Reacties

 1. Anja Wind van Akker
  24/09/2014

  Nog steeds geintresseerd 🙂

  • JKoning
   24/09/2014

   Goed om te horen! 😀

 2. 26/09/2014

  Goed bezig!

  Deze link wil ik met je delen..
  Ze zoeken nog “CONTRIBUTING AUTHORS”
  Zie rechts in de smalle kolom, stukje naar beneden!

  http://earthweareone.com/

  Peace!!!

 3. […] helemaal suf informeren over voeding. (Lezen, kijken, luisteren) Maar wees kritisch (denk aan mijn vorige blog) en neem niet alles voor waarheid […]

Reacties zijn gesloten.